3 januari 2014: Wat voor doelen heb jij in het nieuwe jaar?

Workout of the day (WOD)
A.
Find a 20RM Bench Press

B.
5 rounds for time of:
10 Kettlebell clean & jerk, 24kg/16kg
10 Knees to elbow

Challenge of the week – Week 1
Max handstand hold (score = aantal seconden)

Gisteren konden jullie voor het eerst in het nieuwe jaar weer trainen. Het was techniekdag en dat betekend vaak dat jullie zelf kiezen waar je aan gaat werken. Maar waar werk je eigenlijk naar toe? Wat zijn jouw doelen voor 2014? Wat wil je bereiken dit jaar? Het klinkt cliché, maar deze vragen kunnen je helpen bij veel aspecten van je training. Vandaag lichten wij toe waarom dit kan helpen en hoe jij efficiënt doelen kunt stellen.

Doelen kunnen je onder andere helpen bij het sturen van je training. Als je niet weet waar je naar toe gaat, hoe weet je dan wat je moet doen? Om een voorbeeld te geven nemen wij iemand die aan het eind van het jaar 100kg wilt overhead squaten. Het doel is specifiek en geeft daardoor aan waar je aan zult moeten werken. Wellicht kun je nu nog geen overhead squat en moet je werken aan je flexibileit. Misschien heb je een uitstekende overhead squat met een lege stang maar laat de kracht het nog afweten. Door doelen te stellen weet je waar je extra aan moet werken om het doel te gaan bereiken.

Daarnaast kunnen doelen helpen bij de mate waarin je gemotiveerd bent en blijft. Het bedenken en opschrijven van een doel motiveert enorm, net als het vooruitzicht dat je het doel gaat behalen. De energie die je van het opstellen van doelen krijgt is vaak van korte duur als je ze niet opschrijft of hardop uitspreekt tegen de buitenwereld. Als je een doel eenmaal behaald hebt laat dat zien waar je toe in staat bent en raak je weer extra gemotiveerd om nieuwe doelen te behalen. Kortom, genoeg redenen om doelen op te stellen.

Om efficiënt doelen op te stellen is het belangrijk dat je een aantal richtlijnen volgt. Ten eerste is het belangrijk om te zorgen dat ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) zijn. Met SMART doelen weet je zeker dat de doelen niet vaag of vrijblijvend zijn. Je zet je doelen kracht bij. Daarnaast is het verstandig om korte en lange termijn doelen te stellen. De korte termijn doelen moeten aansluiten bij je lange termijn doelen. Wil je bijvoorbeeld je eerste muscle-up halen als lange termijn doel? Dan kun je als korte termijn doel stellen dat je eerst 15 chin-ups en 15 ring dips kan. Tot slot wil je niet teveel doelen opstellen, anders wordt het onmogelijk om focus aan te brengen.

Vorig jaar hadden wij de doelen van iedereen op het whiteboard geschreven, dit jaar is het aan jou om ze ergens op te schrijven. Wat wil je bereiken aan het eind van het jaar? Stel doelen voor 30, 90 en 180 dagen. Vervolgens is het belangrijk dat je een plan gaat trekken. Natuurlijk helpen onze coaches je daar graag bij. Welke doelen heb jij voor 2014? Laat het ons weten in de reacties en deel ideeën met elkaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.