21 maart 2017: Waarom maar één herhaling?

Workout of the day (WOD)
Back squat 1-1-1-1-1-1-1

Challenge of the month – Maart
Met de hele box:
Zoveel mogelijk double-unders

Je lees het goed. De workout van vandaag bestaat maar uit zeven keer één herhaling. Wacht even voordat je naar het inschrijfsysteem gaat om je uit te schrijven. Er zijn namelijk genoeg redenen waarom deze workouts net zo belangrijk zijn als de workouts waarbij je aan het eind in de foetus houding op de grond ligt. In de blog van vandaag zet ik die op een rijtje voor je. Op die manier kun jij een keuze maken die het beste voor je is. Geen zin om alles te lezen? Om een lang verhaal kort te maken: je mag vandaag niet missen!

Absolute kracht
Trainingen met weinig herhalingen per set helpen je om je absolute kracht (het zwaarste dat je kunt tillen voor één herhaling) te verhogen. Zwaardere gewichten tillen gaat het beste door zwaardere gewichten te tillen. Klinkt dat niet logisch? Door alles te geven op deze ene herhaling zorg je ervoor dat je de volgende keer weer meer gewicht kunt tillen. Als je ervoor of daarna nog iets anders moet doen is de intensiteit lager en bereik je minder resultaat.

RX’d
Wil jij graag meer workouts als voorgeschreven doen? Kracht is vaak een limiterende factor waardoor mensen de voorgeschreven gewichten in de conditionele workouts niet kunnen gebruiken. Geef vandaag extra aandacht aan de ontwikkeling van je kracht zodat je na verloop van tijd steeds vaker RX’d op Beyond The Whiteboard kunt aanvinken. Extra bonus van de workout van vandaag is dat je hem hoogst waarschijnlijk als voorgeschreven kunt. Yeah!

PR’s
Dit is je kans om te kijken of je een nieuw persoonlijk record kan neerzetten. Hoe cool is dat? Van het luiden van de PR bel in de box wordt iedereen gelukkig. Door het volbrengen van een krachtdag kun je kijken waar je staat. Het is één van de makkelijkste manieren om je progressie bij te houden en laat je zien hoe ver je bent gekomen.

Er is meer
Een uur duurt lang. Een les bestaat uit veel meer dan alleen de workout. Richting de dertig minuten spenderen wij vandaag aan de workout. De rest gaat op aan kijken hoe het met je gaat, je flexibiliteit vergroten en je opwarmen voor wat er gaat komen. In de warming-up werk je aan andere vaardigheden die je algemene fitheid vergroten zoals coördinatie, behendigheid, balans en uithoudingsvermogen.

Neuro-endocriene reactie
Neuro-endocriene reacties zijn interacties tussen je zenuwstelsel en je hormoonstelsel. Het doen van bewegingen waarbij je het hele lichaam gebruikt (zoals de back squat) en het uitvoeren van zware herhalingen zorgt voor een gigantische neuro-endocriene reactie. Als gevolg hiervan worden er tal van hormonen aangemaakt die betrokken zijn bij de afbraak en het herstel van je spieren. Denk bijvoorbeeld aan testosteron, groeihormoon, cortisol en IGF-1. De aanmaak van deze hormonen helpt je onder andere om spiermassa op te bouwen, je libido te verhogen en langer te leven.

Omdat Mark Rippetoe het volgende zei…
Strong people are harder to kill than weak people and more useful in general. Kortom, wees geen slappeling en zorg dat je vandaag de training niet hoeft te missen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.