14 april 2014: Wat betekent “as rx’d” en wanneer gebruik je het?

Workout of the day (WOD)
15 min AMRAP of:
15 Power snatches, 42,5kg/30kg
15 Overhead lunges, 20kg/15kg
15 Double-unders

Challenge of the week – week 16
As long as possible of:
Hang hold (score = aantal seconden)

Als je net begint met CrossFit dan kunnen de termen die er worden gebruikt soms erg vaag zijn. Het lijkt wel of je medesporters een buitenaardse taal spreken die je niet kunt ontcijferen. Een afkorting die vaak word gebruikt is “as rx’d”. Bij het loggen van jullie scores op Beyond the Whiteboard (BTW) zien wij dat het nog wel eens mis gaat. Daarom lees je in de blogpost van vandaag wat het betekent en wanneer je het kunt gebruiken.

As rx’d is afkomstig uit de medische wereld en betekent letterlijk als voorgeschreven (as prescribed). Krijg je als patiënt een recept mee van de dokter? Dan wordt er een bepaalde hoeveelheid voorgeschreven die je moet innemen. In CrossFit wordt de afkorting gebruikt om aan te duiden dat je een workout hebt volbracht zoals deze is voorgeschreven. Dat houdt in dat je hetzelfde gewicht hebt gebruikt, de volledige beweging hebt gedaan (bijv. handstand push-ups i.p.v. geschaalde push-ups) en het voorgeschreven aantal herhalingen van de workout.

Heb je ook maar iets aangepast? Niet dezelfde beweging gemaakt? Moest je de workout halverwege toch nog aanpassen? Dan heb je de workout niet as rx’d gedaan en kun je dat ook niet noteren bij je resultaat. Het is een mooi doel om uiteindelijk een groot aantal van je workouts as rx’d te kunnen doen. Echter is het belangrijk dat je altijd goed schaalt en zorgt dat je de juiste intensiteit bereikt. Anders bereik je dit doel uiteindelijk nooit.

Hou jij je workouts bij op BTW? Log dan je resultaat precies zoals je de workout hebt gedaan. Pas je oefeningen aan, verander het gewicht en vul uiteindelijk in dat je de workout modified hebt gedaan. Hoef je niks aan te passen omdat je als voorgeschreven hebt gedaan? Dan heb je het verdiend om as rx’d erbij te zetten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.