8 augustus 2014: Wat is open gym en is het wat voor mij?

Workout of the day (WOD)
“Lowlands Throwdown Qualifier 12.1”
8 min AMRAP of:
10 Burpees
30 Double-unders

Challenge of the week – week 32
2 min. AMRAP of:
Shoulder to Overhead, 20kg/15kg

Sinds deze week kun je bij Reebok CrossFit Almere zogeheten “open gym” uren volgen. In deze uren is de keuze helemaal vrij wat je gaat doen en waar je aan gaat werken. Zo kun je bijvoorbeeld een workout inhalen, werken aan één van je zwakkere punten of iets doen wat je leuk vindt. Er is weliswaar een coach aanwezig maar het is niet te vergelijken met een reguliere les. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de invulling van het uur en er is niet continu iemand bezig om je te begeleiden. In deze blogpost lees je meer over wat je mogelijkheden zijn voor een open gym uur en of het wat voor jou is.

Vrij trainen klinkt heel erg interessant maar besef je goed dat het ook wel eens tegen je kan werken. Als je geen idee hebt wat je moet doen tijdens zo een uur dan kan het erg lastig zijn om te zorgen dat je een goede training afwerkt. Ben je juist bij ons komen trainen omdat wij een programma maken en je daarbij begeleiden? Kies dan vooral voor de reguliere lessen. Daar krijg je het meeste waar voor je geld en zal je de meeste progressie maken. 

Tijdens een open gym uur is het belangrijk dat je van te voren nadenkt over wat je wilt doen zodat je de tijd zo nuttig mogelijk kunt gebruiken. Er is geen voorgeschreven programma en zelfs geen warming-up die hele groep moet doen. Hou rekening met hoe je jezelf voelt, wat je de afgelopen week gedaan hebt en hoe je trainingsweek er verder uit ziet. Het is namelijk erg gemakkelijk om overtraind te raken en jezelf te blesseren door teveel te doen. Onthoud dat meer niet per se beter is. Enige trainingservaring gaat je zeker weten helpen.

Waar de open gym uren uitermate voor geschikt zijn is het werken aan zwakke punten. Iedereen heeft ze en door er extra tijd aan te besteden kun je er zeker beter in worden. Als je al vijf tot zes keer per week traint raden wij je aan om tijdens de open gym uren wat gas terug te nemen en vooral te oefenen. Rust is belangrijk voor je lichaam om te herstellen van de zware trainingen die je doet. Rust je niet goed uit dan zal je al snel merken dat je geen energie meer hebt, last krijgt van kleine pijntjes of geen zin meer hebt om te trainen. In CrossFit zijn er veel atleten die doen aan zogeheten “active rest”. Op deze dagen doen zij niet helemaal niets maar werken zij op een lage intensiteit aan skills en drills. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een snatch met een lege stang of elke minuut voor twintig minuten een laag aantal handstand push-ups. Dit zou een mooie invulling kunnen zijn van een open gym uur.

Kom je wat minder vaak trainen of heb je de afgelopen week een dag niet kunnen trainen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een workout van de afgelopen tijd in te halen. Dit doe je dan voor jezelf en de begeleiding is minder intensief dan tijdens een reguliere les. Je bent zelf verantwoordelijk voor je veiligheid en het correct uitvoeren van de bewegingen. De coach is op dat moment niet aanwezig om alles stap voor stap met je door te nemen. Als je vragen hebt of iets niet zeker weet dan kun je dat natuurlijk altijd vragen maar tijdens de open gym is het vooral de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat. Belangrijk is ook dat als je een workout inhaalt je goed luistert naar je eigen lichaam en rekening houdt met je volgende training(en).

Hopelijk helpt dit artikel jullie enigszins op weg om de open gym uren nuttig te besteden. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan zien wij die graag van jullie tegemoet. Je kunt ons altijd aanspreken tijdens de lessen of een mail sturen naar info@reebokcrossfitalmere.nl. Succes allemaal!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.