25 november 2016: Take a deep breath

Workout of the day (WOD)
Back squat 5-5-5
Bench press 5-5-5
Deadlift 5-5-5

Challenge of the month – November
Met de hele box:
Zoveel mogelijk kettlebell swings

Onderstaand artikel is geschreven door onze mental coach Pauline. Benieuwd wat zij voor jou kan betekenen op het gebied van gezondheid en welzijn? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of spreek haar in de box. 

Ik begin er steeds meer achter te komen dat de lessen die we leren tijdens het beoefenen van CrossFit (en alle struggles die daarbij horen), onlosmakelijk verbonden zijn met een levensstijl die te gebruiken is in het dagelijks leven. Enige tijd geleden deed ik een WOD samen met een van mijn trainingsmaatjes. Wij gingen flink door, kregen steeds meer de kleur van een tomaat en het werd steeds lastiger om de bar, met steeds meer gewicht, omhoog te krijgen. Toen ik zo naar haar keek viel het mij op dat zij, tijdens het uitvoeren van de reps, eigenlijk niet of nauwelijks ademde.  Ik wees haar hierop en ze was verbaasd omdat ze dit zelf eigenlijk niet eens zo in de gaten had. Op dat moment werd het een aandachtspunt en merkten wij dat we, door even (letterlijk) stil te staan tijdens de oefening en diep adem te halen, het makkelijker aan konden. De bar ging weer iets makkelijker omhoog en er kon zelfs weer wat gewicht bij.

Later realiseerde ik mij dat dit een perfecte metafoor is voor het aanpakken van het dagelijks leven en alle drukte en problemen die daarbij hoorde. Ik besefte mij dat dit ook eigenlijk is wat ik mijn cliënten altijd adviseer; “neem rust tussendoor”, “hol niet van het een naar het ander”, dan kun je meer aan en gaat alles makkelijker.

Iedereen heeft het druk, wij willen allemaal veel, er wordt veel van je verwacht en jij verwacht zelf veel van de mensen om je heen. Wanneer sta je eigenlijk eens stil? Wanneer haal je eens diep adem? Tijdens CrossFit kreeg ik die bar niet meer omhoog merk jij eigenlijk dat het, gedurende de dag, allemaal weleens te zwaar wordt? Mijn advies zou daarom zijn: “doe wat je in een WOD ook doet”.

  • Sta tussen 2 activiteiten door, als je holt van afspraak naar afspraak, eens stil en haal eens een paar keer diep adem. Kijk op je gemak even uit het raam of maak een praatje met een collega of iemand anders die in de buurt is. Enkele minuten is vaak al genoeg. Dit kost je tijd maar als de dingen daarna makkelijker gaan levert dit alleen maar tijd op.
  • Eet je ontbijt, lunch of avondeten eens zonder tv, mobiel of laptop. Focus je op je maaltijd en laat gewoon je gedachten eens gaan of klets gezellig met je huisgenoten
  • Probeer eens niet te ‘multitasken’, niemand kan dat namelijk (zelfs vrouwen niet). Niet tegelijkertijd tv kijken, werken en een van je kinderen overhoren. Gewoon focus op dat wat je doet en daarna door naar de volgende activiteit. Tijdens de WOD kun je ook geen overhead squat en een situp tegelijk doen en pak je de verschillende bewegingen ook stap voor stap aan.
  • En als je merkt dat het echt te zwaar wordt? En je hebt alles geprobeerd? Dan stop je gewoon. Tijdens de training blijf je toch ook niet vechten als je jouw maximale gewicht bereikt hebt

Ik zou zeggen, probeer het eens. Ik ben heel benieuwd wat het oplevert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.