20 februari 2014: NO SH#T Thursday Meal – K.A.P.P. Stoofschotel

Workout of the day (WOD)
CrossFit Games Open 13.3″
Complete as many rounds and reps as possible in 12 minutes of:
150 Wall balls, 20lbs/14lbs
90 Double-unders
30 Muscle-ups

Challenge of the week – week 8
Max unbroken double-unders

Oké, ik kan er niet onder uit. Met al die gouden plakken die we tot nu toe al hebben gewonnen in Sotsji hoort er een echt ‘oranje-gerecht’ bij deze week. Deze week gaan we een Kip-Abrikozen-Pompoen-Pruimen-stoofschotel maken.

In mijn omgeving krijg ik vaak de vraag: “Hoe zorg jij dat je dochtertje het paleo dieet volgt?” Heel simpel. Ze eet gewoon wat de pot schaft. Uiteraard kook ik nog wel eens een ‘gewone’ aardappel voor haar en krijgt ze ‘s ochtends een boterham maar verder is mijn dochter al helemaal Paleo proof. Ze treft het eigenlijk niet beter met al die verse groenten, fruit, noten, vlees, vis en vooral kip. Voor mijn kleine halve Surinamer hoef ik het niet te proberen om iets voor te schotelen zonder vlees, laat staan kip. Ook daarom deel ik vandaag één van de favoriete gerechten van mijn dochter.​​

Benodigdheden:
– 1 flespompoen van 1-1.5 kg
– 3 stukjes kipfilet
– Uitje
– 2 knoflook teentjes
– Gemalen koriander, (gemalen) komijnzaad, kaneel, zout, peper
– Blokje biologische groentebouillon
– Flinke hand gedroogde abrikozen en dezelfde hoeveelheid aan ontpitte pruimen
– 1 a 2 handjes gemengde noten zonder pinda’s (ongebrand en zonder zout)

Bereiding:
– Maak de kipfilet schoon, snij het in stukjes, marineer met zout, peper, gemalen koriander, (gemalen) komijnzaad en een snufje kaneel. Hou er rekening mee dat de komijn een erg overheersende smaak heeft, probeer hier niet teveel van te gebruiken tenzij je een echte komijn-lover bent.
– Schil de pompoen (kijk uit voor je vingers) en haal de zaadlijsten er uit m.b.v. een lepeltje en of aardappelschilmesje. Snij deze in grove stukken.
– Fruit in een beetje kokosvet de ui, knoflook. koriander, komijn en kaneel. Zodra de ui glazig is (doorzichtig begint te worden) doe je de pompoen en kipfilet erbij en bak je het even aan zodat alle smaken en kruiden om de pompoen heen komen te zitten.
– Doe er dan wat water bij (net zoveel dat de pompoen half onder staat) en voeg het bouillonblokje toe. Laat het nu pruttelen totdat de pompoen gaar is en de bouillon voor meer dan de helft is ingedamd.
– Voeg dan het gedroogde fruit toe en zorg dat ze nog kunnen meestomen en lekker zacht zullen worden.
– Vlak voordat je gaat opscheppen doe je de noten erdoor zodat deze nog een bite behouden.
– Proef regelmatig zodat je geheel naar eigen smaak nog wat van bovenstaande kruiden kan toevoegen. Ik vind het altijd lastig om te zeggen hoeveel kruiden je moet gebruiken omdat iedere smaak anders is. Let wel dat je gerecht smaakvol is maar geen overkill aan kaneel en komijn krijgt. Het is een zoet gerecht maar zorg ervoor dat het wel in balans is.

Tip: Indien je deze schotel een wat meer Indische twist wil geven, vervang het water en bouillon dan door een combinatie van kokosmelk en garam masala.

Wisten jullie trouwens dat er in o.a. koriander en pompoen een ontspannend stofje zit? Dit heet tryptofaan. Tryptofaan kan omgezet worden in melatonine (het slaaphormoon). Na het eten van deze K.A.P.P.Stoofschotel zal je helemaal ZEN zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.