18 juli 2015: Wat is vitamine D3 en waarvoor is het goed?

Workout of the day (WOD)
“Reversed Filthy Fifty”
For time:
50 Double-unders
50 Burpees
50 Wallball shots, 20lbs/14lbs
50 Good mornings, 20kg/15kg
50 Push press, 20kg/15kg
50 Knees-to-elbow
50 Walking lunges
50 Kettlebell swings, 16kg/12kg
50 Jumping pull-ups
50 Box jumps, 24″/20″

Challenge of the month – Juli
Zoveel mogelijk ring dips
* Scaling: push-ups

Als CrossFit atleet zijn wij geobsedeerd door alles wat ons fitter en gezonder kan maken. Ervoor zorgen dat je voldoende vitamine D3 in je lichaam hebt kan daar aanzienlijk bij helpen. Je hoeft daarvoor niet per se te zorgen dat je bepaalde voeding tot je neemt of speciale supplementen slikt. Vitamine D3 is namelijk één van de weinige vitamines die je lichaam zelf kunt aanmaken. Kort door de bocht gebeurd dit doordat ultraviolet licht in contact komt met de huid en cholesterol vervolgens wordt omgezet in vitamine D3. Als je elke dag voor een langere periode in de zon bent dan maakt je lichaam zelf voldoende aan. Het komt ook in kleinere hoeveelheden voor in onze voeding (vlees, vis, eieren) en er zijn tal van supplementen op de markt die kunnen helpen je vitamine D3 gehalte op pijl te houden. Maar waarom is nou juist deze vitamine zo belangrijk?

Vitamine D3 is onder andere belangrijk om calcium uit voeding op te nemen. Daardoor helpt het je om sterkte botten te krijgen en bot aandoeningen zoals artrose tegen te gaan. Maar dat is zeker niet alles. Zo versterkt het je immuunsysteem, zorgt het voor een toename in testosteron en helpt het je spierkracht te behouden. Mensen die genoeg Vitamine D3 tot zich nemen, door de zon of via voeding (supplementen), blijken daarnaast een toename in energie te ondervinden. Er zijn zelfs studies gedaan die aantonen dat tekorten kunnen leiden tot (winter) depressies en dat dit kan worden voorkomen door de inname van extra Vitamine D3. Dit zijn maar enkele van de voordelen van Vitamine D3. Er zijn dus genoeg redenen om te zorgen dat je de juiste hoeveelheid binnen krijgt.

De meeste mensen blijken grote te korten te hebben in deze belangrijke vitamine. Mensen zitten tegenwoordig veel vaker binnen, smeren zich vol met ultraviolet werende zonnebrand en bedeken zich vaak volledig als het wat kouder is. In Nederland is het daarnaast in de wintermaanden (november-maart) nog lastiger vanwege de weinige hoeveelheid zonuren. Kun je het tekort dan aanvullen door bepaalde voeding te eten? Dat is vaak lastig omdat de hoeveelheid in onze voeding vaak niet voldoende is. Het is daarom aan te raden om vitamine D3 in supplement vorm tot je te nemen. Kies dan voor een vloeibare of capsule vorm omdat de actieve stof in tabletten minder werkzaam is. Het wordt door veel experts op het gebied van vitamine D3 aangeraden om meer te nemen dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid die wordt geadviseerd door de overheid. De hoeveelheid die je moet nemen verschilt per persoon. Als je een donkere huidskleur hebt dan heb je grotere hoeveelheden nodig dan iemand met een lichte huidskleur omdat zij meer pigment hebben en de huid daardoor minder vitamine D3 aanmaakt. Het hangt onder andere ook af van je levensstijl, je blootstelling aan zonlicht, je genen en je leeftijd. Ondanks al deze factoren is 5000IU per dag voor de gemiddelde persoon ruim voldoende. In de zomermaanden, zelfs in Nederland, kun je het prima doen met de helft als je meer dan uur buitenkomt en het zonnig is. Mocht je vragen hebben na aanleiding van dit artikel laat dan een reactie achter of spreek mij aan in de box!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.