11 februari 2014: Het CrossFit whiteboard – Deel 1: Constant gevarieerd

Workout of the day (WOD)
A.
Find a 5RM Bench press

B.
For time:
30 Toes-to-bar
20 Push-ups
100 Double-unders
20 Push-ups
30 Toes-to-bar

Challenge of the week – week 7
2 min AMRAP of:
Wallball shots, 20lbs/14lbs

Eén van de doelen van Reebok CrossFit Almere is om mensen meer kennis te geven over hoe je echt fit wordt. De informatie die je op het internet kunt vinden is soms erg verwarrend. Welke oefeningen moet je doen? Hoe vaak per week moet je trainen? En hoe bereik je nou het resultaat dat jij wilt hebben? In de aankomende weken gaan wij een serie artikelen publiceren genaamd “het CrossFit whiteboard” waarin wij uitleggen wat de methodes en theorieën zijn achter CrossFit. Ga zitten in een actieve leeshouding en maak je klaar voor deel 1: constant gevarieerd.

Het doel van CrossFit is om je fit te maken voor het echte leven. De manier waarop dat wordt bereikt is door constant gevarieerde, functionele bewegingen, uitgevoerd op een hoge intensiteit. In het artikel van vandaag gaan wij het hebben over het “constant gevarieerde” gedeelte. Want wat wordt daar nou precies mee bedoelt? Is het willekeurig? Kun je niet beter een vast schema hebben en je daar aan houden?

Niemand weet welke uitdaging morgen op je staat te wachten. In het echte leven is er geen routine. Soms moet je rennen voor de trein omdat je vijf minuten later de deur uit gaat, de volgende dag moet je wellicht je nieuwe bed naar boven tillen. Met CrossFit creëer je een fitheid waarmee je overal klaar voor bent. Dat kun je ook terug zien in onze workouts doordat er elke dag een andere workout op het programma staat. Net als het echte levend is het constant gevarieerd.

Constant gevarieerd betekend zeker niet dat er willekeurig wordt gekozen welke workout er wordt gedaan. Er wordt gekeken naar welke workouts er in het verleden zijn gedaan. Aan de hand daarvan kan er worden gezien aan welke punten er moet worden gewerkt om te zorgen voor de algemene fitheid. Want waar je niet voor traint, ben je ook niet klaar voor.

De variatie zit hem dan ook niet alleen in de bewegingen. Constant gevarieerd betekend dat het aantal herhalingen, de duur van een workout, het gewicht, de gebruikte equipment en het aantal oefeningen allemaal afwisselen. Als CrossFit atleet moet je niet alleen sterk zijn, maar ook flexibiliteit hebben. Je moet een korte sprint kunnen doen en een conditie hebben waarmee je vijf kilometer achter elkaar kan hardlopen. Het is knap als je een halterstang met 100kg kunt optillen maar wat als je een persoon van de grond moet tillen? Kun je het dan nog steeds? Zoals je kunt zien is het voor echte fitheid belangrijk dat je constant gevarieerd traint.

De oefeningen die bij CrossFit worden gebruikt zijn te verdelen in drie categorieën: monostructural (rennen, roeien, touwtjespringen, etc.), gymnastics (optrekken, opdrukken, handstands, etc.) en weightlifting (snatch, clean, deadlift, back squat, etc.). Door deze eindeloos met elkaar te varieren in duur, gewicht en herhalingen creëer je een fitheid waar je echt wat aan hebt. Ter verduidelijking van het onderwerp van vandaag kun je deze video bekijken.

In het volgende deel van “het CrossFit whiteboard” gaan wij het hebben over functionele bewegingen en waarom deze worden gebruikt. Heb je nog vragen over het artikel van vandaag? Reageer dan op de blogpost en wij proberen je zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.