11 april 2017: Een andere manier van denken

Workout of the day (WOD)
5 min AMRAP of:
5 Burpee muscle-ups
50 Double-unders

Challenge of the month – April
Met de hele box:
1.500.000m Run

Ga jij een uitdaging uit de weg of ga jij hem juist aan? Geef je op als iets niet in één keer lukt of blijf je het proberen tot het wel gelukt is? Je antwoord op deze vragen kan laten zien welke manier van denken jij meestal hanteert. Hoe je met uitdagingen in het leven omgaat en wat je doet als het tegenzit bepaalt in grote mate hoe succesvol je bent. Gelukkig is de keuze aan jou.

Anderhalve week geleden begon ik met het lezen van het boek “Mindset” van Carol Dweck. De psychologie professor van de universiteit Stanford geeft in haar boek inzicht in twee verschillende manieren van denken: een fixed mindset en een growth mindset. In de blogpost van vandaag licht ik toe hoe deze twee manieren van denken werken en hoe jij jouw voordeel er mee kunt doen om meer succes te boeken als CrossFit atleet. 

Fixed mindset
Mensen met een fixed mindset denken dat eigenschappen zoals intelligentie, creativiteit, talent of atletisch vermogen vast staan. Het liefst komen deze mensen succesvol over op anderen. Falen is het ergste dat er is. Als gevolg hiervan gaan zij uitdagingen en problemen liever uit de weg. Negative feedback negeren zij of het demotiveert hen om door te gaan to zij hun doel hebben bereikt. Het eindresultaat is dat deze mensen zich niet verder ontwikkelen en minder bereiken dan mogelijk is.

Growth mindset
Zoals je al kunt bedenken is de growth mindset het tegenovergestelde van de fixed mindset. Deze mensen zien persoonlijke eigenschappen als iets dat zij kunnen ontwikkelen als zij er hard genoeg voor werken. Het liefst bevinden zij zich in situaties waarin zij worden uitgedaagd. Fouten maken hoort bij het leerproces. Krijgen deze mensen negatieve feedback dan zien zij dat als een mogelijkheid om beter te worden. Denk je op deze manier dan blijf je jezelf ontwikkelen en zal je meer bereiken.

Welke mindset heb jij?
Je hebt niet of een fixed mindset, of een growth mindset. Echter zie je wel dat mensen een voorkeur hebben. Vanuit je opvoeding, achtergrond en referentiekader vorm je een manier van denken. In verschillende studies werd echter aangetoond dat de growth mindset kan worden aangeleerd. Het komt neer op het maken van een bewuste keuze en luisteren naar je eigen reacties op situaties.

CrossFit en de growth mindset
Iedereen die lang genoeg CrossFit doet komt iets tegen waar hij of zij minder goed in is. Double-unders, pull-ups, toes-to-bar, muscle-ups en de snatch zijn een greep uit de oefeningen die je waarschijnlijk niet in één keer kan of kon. De volgende keer dat iets niet lukt, zie dat dan als een moment waarop je de growth mindset kunt gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan double-unders. Het is makkelijk om steeds maar weer voor single-unders te kiezen als schalings optie omdat je dan lekker kunt doorspringen. Je hebt geen zin in de rode striemen of het achter blijven ten opzichte van de rest. Wat de coaches ook voor tips geven, niets lijkt te werken in jouw ogen. Het gevolg van de keuze voor de makkelijkste optie is echter dan je nooit de double-unders onder de knie krijgt. Je blijft vastzitten op je huidige niveau.

Mijn hoop is dat je na het lezen van deze blogpost met een andere manier van denken de uitdagingen in de box aangaat. Je gaat falen. Je gaat fouten maken. Je gaat een keer de langzaamste zijn. Het maakt helemaal niets uit. Want wat ik weet is dat de persoon die durft te valen, luistert naar feedback van de coaches en niet opgeeft uiteindelijk progressie blijft maken. Dat is toch wat wij allemaal willen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.