30 november 2017: NO SH#T Thursday Meal – Speculaascake
Workout of the day (WOD)
10 min AMRAP of:
5 Push jerks, 70kg/47,5kg
10 Chest-to-bar pull-ups
15 Box jumps, 24”/20”
Challenge of the month – November
Met de hele box:
Zoveel mogelijk meters roeien
Dinsdag is het 5 december, de dag dat we Sinterklaasavond vieren. Je hebt vast al het lekkers al in de winkels zien liggen de afgelopen tijd. Pepernoten, speculaas, amandelstaven, chocoladeletters… Het is altijd weer moeilijk om de verleiding te weerstaan en al deze dingen niet in je winkelwagen te leggen. Ook omdat het er toch ook wel gezellig uitziet om een schaaltje pepernoten op tafel te hebben staan. Om toch de verleiding te kunnen weerstaan heb ik vandaag een recept voor jullie van een speculaascake die waarschijnlijk een stuk gezonder is dan alles in de winkel. Je kan deze maken voor sinterklaasavond, zodat je misschien niet in de verleiding komt om al het andere lekkers te eten. Be prepared!
Benodigdheden:
- 70 gram kokosmeel
- 1 eetlepel arrowroot of tapiocameel
- 100 à 120 gram ontpitte medjooldadels (zo’n 7 à 8 stuks)
- 100 gram gesmolten kokosolie (of ghee, of roomboter)
- 4 eieren
- 2 theelepels speculaaskruiden
- rasp van de schil van 1 sinaasappel (je kunt dit ook vervangen door gedroogde sinaassappelschil, gebruik dan 1 theelepel hiervan)
- 1 theelepel vanillepoeder
- 1 mespunt keltisch zeezout
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appelazijn
Topping
- 120 gram cashewnoten (een paar uurtjes geweekt in water)
- 75 gram gesmolten ghee (of roomboter)
- 1,5 (anderhalf) eetlepel rauwe honing
- 2 theelepels speculaaskruiden
- mespuntje fijn Keltisch zeezout
Bereiding:
De cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Mix de eieren, gesmolten kokosolie met de ontpitte medjooldadels in een goede keukenmachine of blender (tot de medjooldadels helemaal fijn zijn).
- Meng in een kom de kokosmeel met de speculaaskruiden, rasp van 1 sinaassappel, vanille, snufje keltisch zeezout en de bakingsoda.
- Doe de droge ingrediënten bij de natte in de keukenmachine, voeg nog 1 eetlepel appelazijn toe, en mix tot een glad beslag.
- Bekleed een ovenschaal (van 20 cm x 2o cm) met bakpapier en schep er het beslag in.
- Bak het 25 minuten in de oven.
- Controleer na de baktijd met een satéprikker of ze klaar zijn. Komt de satéprikker er nat uit, verleng de baktijd met nog 5 minuten en controleer dan weer.
- Laat de cake wat afkoelen voordat de topping erover heen gaat.
De topping
- Giet en spoel de geweekte cashewnoten af
- Doe de cashewnoten samen met de gesmolten ghee, speculaaskruiden, mespunt Keltisch zeezout en honing in de keukenmachine.
- Laat de keukenmachine draaien tot het mengsel mooi glad is geworden.
- Smeer de topping gelijkmatig uit over de cake.
- Enjoy!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!