7 november 2017: Chippers

Workout of the day (WOD)
For time:
70 Burpees
60 Sit-ups
50 Kettlebell swings, 24kg/16kg
40 Pull-ups
30 Handstand push-ups

Challenge of the month – November
Met de hele box:
Zoveel mogelijk meters roeien

Een wat? Een chipper? Wat is dat nou weer!? In de CrossFit wereld hoor je soms termen die je nog nooit eerder hebt gehoord. Zeker als je nieuw bent kan het moeilijk zijn om te volgen waar het over gaat. Ik leg je vandaag uit wat het een chipper is en hoe je kunt zorgen dat je er zo snel mogelijk doorheen komt.

Een klassieke CrossFit chipper is een workout waarbij je meerdere oefeningen maar één keer hoeft te doen en daarna komen zij niet meer terug in de workout. Een goed voorbeeld is de workout van vandaag. Andere bekende voorbeelden zijn de klassieker “Filthy Fifty” of hero workout “The Don“. Chippers duren vaak langer omdat zij een langel ijst met oefeningen bevatten en deze komen terug in hoge herhalingen. Google je naar de afbeelding van een “chipper” dan snap je waarom juist dit soort workouts deze naam dragen.

Chippers worden met veel enthousiasme door iedereen ontvangen. Het vooruitzicht dat je jezelf zo snel mogelijk door de lijst heen moet werken geeft een flinke adrenaline boost. Daar zit hem meteen het gevaar van dit soort workouts. Ga je te hard van start dan kom je jezelf later tegen in de workout. Tip nummer een om er zo snel mogelijk doorheen te komen is dan ook om rustig van start te gaan. Ideaal gezien wil je een tempo hebben wat je de hele workout kunt volhouden.

Mentaal kunnen de grote aantallen die je moet doen je opbreken. Om te zorgen dat dit niet gebeurd is het slim om van te voren een plan te hebben. Afhankelijk van de oefening en hoe goed je erin bent kun je van te voren bedenken in hoeveel setjes je de beweging wilt doen. Ik weet bijvoorbeeld dat pull-ups niet mijn sterkste oefening is en ga daarom vandaag proberen om acht keer vijf herhalingen te doen met minimale rust. De sleutel tot succes is om kleinere setjes te doen dan je van te voren denkt te kunnen. Overschat jezelf niet.

Wanneer het einde in zicht is komt wat van die adrenaline terug. Je weet dat je bijna klaar bent en daardoor komt er hernieuwde energie los. Maak daar gebruik van. Als je voelt dat je nog wat in de tank hebt geef het dan in de laatste herhalingen of oefeningen. Zo kun je nog een paar seconden van je tijd af snoepen.

Kom je vandaag trainen probeer dan de tips hierboven is. Chippers zijn leuk. Chippers maken je fit. Ga er echter niet op dezelfde manier in als wanneer je een kortere workout doet. Dan leg je na twee minuten het loodje en kom je er niet meer boven op. 3…2…1…GO!!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.