4 november 2015: Wat doet een maand zonder koffie met je?

Workout of the day (WOD)
A.
Push press 10-10-10

B.
7 min AMRAP of:
7 Handstand push-ups
7 Kettlebell swings, 24kg/16kg
7 Box jumps, 24″/20″

Challenge of the month – November
20.000 Pull-ups (Strict, kipping, butterfly of scaled)
* Met de hele box

Een maand zonder koffie? Kun je dat overleven? Jazeker. De afgelopen maand ben ik helemaal zonder de zwarte nectar van de Goden door het leven gegaan. Wellicht vraag je jezelf af waarom ik dit gewaagde experiment op maandag 5 oktober ben gestart. Een collega van de CrossFit Level 1 Seminar Staff drinkt jaarlijks een maand lang geen koffie. Zij heeft hier een aantal redenen voor, maar voor mij was de belangrijkste om uit te vinden wat het met mij zou doen op fysiek en mentaal gebied. Drie jaar geleden ben ik begonnen met het drinken van koffie en sindsdien is het een absolute verslaving geworden. Wat begon met één kopje per dag liep al gauw uit naar meerder bakken koffie verspreid over de dag. Hoe lekker het ook is en hoeveel energie het mij ook geeft op de korte termijn, een verslaving waar je afhankelijk van bent om te kunnen functioneren is nooit gezond. Daarom besloot ik om te kijken of ik het ook een maand zonder kon doen. Klik op “lees meer” om mijn ervaringen te lezen. De eerste dagen was het vooral wennen. Normaal maakte ik tegelijk met mijn ontbijt een kop zwarte koffie klaar. Dat kon nu natuurlijk niet meer en in plaats daarvan dronk ik alleen water. Naast wat lichte hoofdpijn en vermoeidheid in de eerste dagen vielen de afkickverschijnselen mij verder erg mee. Wat mij na een paar dagen meteen opviel is dat mijn slaap een stuk dieper werd. Ik werd s’nachts minder vaak wakker en merkte dat ik bij het opstaan meer energie had. Ik slaap altijd tussen de zeven en negen uur per nacht maar toch merkte ik nog een verschil. Dat had ik van te voren in ieder geval niet verwacht. Verder was mijn energieniveau een stuk constanter geworden. Ik had geen last meer van dipjes in mijn energie, tenzij ik een nacht heel kort geslapen had of een lange reis achter de rug had. Tot slot zag ik geen negatieve gevolgen in mijn training of gewicht. Na een wat zware start week kan ik zeggen dat het experiment mij positief is bevallen en dat ik het iedereen een keer kan aanraden om eens te doen.

Ga ik nu nooit meer koffie drinken? Absoluut niet. In mijn ogen is er niets mis met koffie in de juiste dosis. Ik ben mij wel een stuk bewuster geworden over wat het met mij doet. Zo wil ik bijvoorbeeld na 12.00 uur s’middags geen koffie meer drinken omdat ik denk dat mij dit kan helpen bij mijn slaap. Verder zal ik om de zoveel dagen koffie weer eens links laten liggen om te voorkomen er weer net zo afhankelijk van te worden als voor deze maand. Morgen staat mij eerste bak koffie weer op mij te wachten en ik ben nieuwsgierig naar het effect dat het zal hebben. Als je om 7.30 uur de les komt volgen bereid je dan maar alvast voor!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.