4 mei 2016: Fitness levels op BTWB
Workout of the day (WOD)
Back squat 3-3-3-3-3
Reversed back rack lunges 10-10-10
Challenge of the month – Mei
Met de hele box:
1.000.000m Run
Als je regelmatig je scores bijhoudt in Beyond The Whiteboard (BTWB) heb je vast gezien dat je voor iedere workout een fitness level krijgt toegewezen en als je naar je profiel gaat zie je jouw algemene fitness level. Maar hoe wordt dit eigenlijk berekent en wat voor idee geeft het je werkelijk over hoe fit je bent? Je fitness level is bedoeld om je een idee te geven over hoe fit je bent in vergelijking met de rest van de wereld. Hoe hoger je fitness level, hoe fitter je zou zijn. BTWB berekent je algemene fitness level aan de hand van je prestaties in acht verschillende categorieën: power lifts, olympic lifts, speed, endurance, bodyweight, light, heavy en long. Voor elke categorie hebben zij een aantal benchmarks gekozen. Als je zo een benchmark workout als RX’d (voorgeschreven gewichten, bewegingen en herhalingen) logt krijg je daar een fitness level voor toegewezen. Dit level wordt bepaald door jouw score te vergelijken met die van alle anderen mensen in de wereld die hun score hebben gelogd op de website van BTWB. Voor elke categorie nemen zij je fitness level van elke benchmark workout en daarvan nemen zij het gemiddelde om je fitness level voor die categorie te berekenen. Uiteindelijk wordt er naar alle acht de categorieën samen gekeken om je algemene fitness level te berekenen.
Er zijn een aantal punten belangrijk bij het interpreteren van je fitness level om een realistisch beeld te krijgen. Zo zegt het bijvoorbeeld niet veel over hoe fit je bent als je nog weinig workouts hebt gelogd. Als je alleen scores hebt voor categorieën waar je goed in bent kan het lijken alsof je heel erg fit bent terwijl je eigenlijk maar goed bent in één of twee onderdelen. Andersom is dat natuurlijk ook waar. Verder worden er op sommige benchmarks onrealistisch scores “as RX’d” gelogd wat invloed kan hebben op jouw fitness level. Denk daarbij aan mensen die workouts in teams hebben gedaan of de workout aanpassen maar hem toch als voorgeschreven noteren. Tot slot zijn er op een groot aantal workouts te weinig gegevens beschikbaar. De benchmark workout “Fran” (categorie light) is bijvoorbeeld 114.758 keer gelogd terwijl de hero workout “Tyler” (categorie heavy) maar 2.444 keer is gelogd. Daardoor kan je fitness level op een bepaalde workout een vertekent beeld geven.
Kortom, de fitness levels zijn cool om naar te kijken maar het geeft niet een heel realistisch beeld van hoe fit je daadwerkelijk bent. Om te zien of je fitter wordt is het belangrijk dat je blijft bijhouden hoeveel gewicht je hebt gebruikt, wat je tijden waren en hoeveel herhalingen je hebt gedaan. Als je gewichten en herhalingen omhoog gaan en je tijden naar beneden dan weet je dat je de goede kant op gaat. Dat is waar het allemaal om draait.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!