23 december 2016: Kerststol, oliebollen en andere ongemakken

Workout of the day (WOD)
10 rounds for reps of:
30 sec Max Cal Assault Bike
2 min Rest

Challenge of the month – December
Met de hele box:
Zoveel mogelijk meters roeien

Onderstaande blog is geschreven door onze mental coach Pauline. Voor informatie over hoe zij jou kan helpen om fitter, sterker en gezonder te worden kun je hier kijken. Je kunt haar altijd aanspreken in de box met vragen of gezellig te kletsen. 

We zijn gelukkig al over de helft, want de decembermaand is toch wel één van de lastigste maanden als het gaat om gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Hoe hou je dit nu vol zonder een berg aan schuldgevoelens, een overvol gevoel en een weer extra letten op voeding en beweging vanaf januari. Voor iedereen is dat lastig maar gelukkig niet onmogelijk.

Als eerste kun je letten op dingen die van invloed zijn op je eetgedrag, zoals bijvoorbeeld:

  • Sociale verplichtingen met de daarbij horende taken.
  • Het voor ons bekende oude patroon van ‘alles of niets’ in december en januari.
  • Geen houvast of structuur in deze dagen.
  • Eten als goed of fout bestempelen

Het is handig om te bedenken wat jij wil in december. Hoe wil je je voelen, geestelijk en lichamelijk? Met wie heb je afgesproken, wat ga je allemaal doen? Hoeveel tijd heb je voor jezelf nodig? Wat wil je graag eten? Hoe vaak en wanneer wil je in de decembermaand gaan sporten?

Wanneer je in je hoofd antwoord geeft op deze vragen, helpt het wanneer je de antwoorden opschrijft. Zo maak je het helder, niet om je aan afspraken te houden, maar om je intentie voor jezelf duidelijk te maken. Het is belangrijk te voelen dat je sturing kunt geven aan de komende weken. Zeker als het we het over eten of sporten hebben. Zo word je niet de volgende ochtend wakker met de gedachten: “Voor ik het wist zat ik ’s avonds op de bank en had ik toch veel te veel gegeten.”.

Intuïtief eten gaat vooral over voelen en kent geen regels. Daarom is het belangrijk dicht bij jezelf te blijven. Weet je wat je nodig hebt? Wanneer je vaker last hebt van emotie-eten is het belangrijk om je dit af te vragen. Eet ik omdat mijn lichaam trek heeft of omdat ik nu WIL eten? Het is zo makkelijk om deze twee door elkaar te halen zonder dat je je dit bewust bent.

Voor mij is het luisteren naar mijn lichaam iets waar ik me zeker door voel. Mijn eigen lichaam kan het beste voelen wat en hoeveel ik wil eten. Gewoon, geregeld voelen of je trek hebt en je trek een cijfer geven van 1 (helemaal geen trek) tot 10 (honger!!!). Wanneer je met kerst omringd bent met eten, hoef je niet te eten als je genoeg hebt gegeten. Als je het lastig vindt om je moeder, schoonmoeder, vriendin of een ander teleur te stellen omdat ze zo lekker gekookt hebben vraag je dan af wie je daadwerkelijk teleurstelt. Je kunt vriendelijk zeggen dat je voor nu even genoeg hebt gehad en misschien later nog iets neemt.

Als je het moeilijk vindt om te voelen of je genoeg hebt gehad, pauzeer dan af en toe even als je aan het eten bent. Leg je bestek even neer en voel, geef je lichaam de kans te vertellen of het meer nodig heeft of niet. Omdat lichaamssignalen meestal subtiel zijn, is het heel makkelijk om hieraan voorbij te gaan. Daar komt bij dat een trek- of hongergevoel even de tijd nodig heeft om weg te ebben, ook al heb je al genoeg gegeten.

Natuurlijk komen jij en ik heel veel recepten en tips tegen om ‘gezonde’ lekkere dingen te maken met kerst. Maar wat als je nu gewoon geniet van die paar dagen in een jaar dat je niet supergezond eet? Als je proeft, echt proeft wat je eet en blijft voelen wanneer je genoeg hebt, zal er niks ergs gebeuren. Je bent echt na een zwaardere maaltijd of een keer ‘cheaten’ niet ineens dik en ongezond. Het zou dan ook zomaar kunnen dat wanneer je echt met aandacht eet, je het minder lekker vindt dan je had verwacht. Of dat je er minder van eet omdat je sneller vol bent. Vergeet het ‘goed’ en ‘fout’ denken over eten en blijf in je lichaam aanwezig. Er is niets ‘verpest’ als je toch wat te veel hebt gegeten. Geniet vooral en kom snel weer in contact met jezelf. Je kunt het niet fout doen.

Fijne feestdagen allemaal!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.