18 februari 2023: Blogpost uit de oude doos…

Workout of the day
“CrossFit Games Open 14.4/23.1”
Complete as many rounds as possible in 14 mins of:
60 Row Calories
50 Toes-to-bars
40 Wall Balls, 20/14 lbs
30 Cleans, 135/95 lbs
20 Muscle-ups

Accessory of the week
Zie glassboard in de lounge.

Blogpost uit de oude doos…
In het verleden schreef voormalig eigenaar Wesley de blogposts. Veel van die oorspronkelijke blogposts zitten bomvol interessante informatie over CrossFit. Super waardevol dus om een blogpost uit de oude doos met jullie te delen! Onderstaande blogpost is bijna 6 jaar oud en nog steeds hartstikke actueel. Zeker met het oog op de aankomende drie intensieve Open-weekenden. Veel leesplezier!

Rustdagen
“Maar ik wil helemaal niet rusten coach!?”. Hoe fit je ook denkt te zijn, iedereen heeft rustdagen nodig. Zeker als je vijf tot zes keer per week traint. Het nemen van een rustdag zorgt ervoor dat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen, voorkomt blessures en geeft je nieuwe energie om er weer hard tegenaan te gaan. Als je dat begrijpt, is de volgende vraag natuurlijk: hoe vaak moet dat dan?

Toen coach Glassman, CEO en oprichter van de CrossFit methode, aan het experimenteren was met zijn programma kwam hij erachter dat zijn atleten na drie dagen toe waren aan een rustdag. Zij konden niet meer dezelfde intensiteit geven als die zij in de dagen daarvoor konden geven. CrossFit.com volgt om die reden een schema waarbij mensen drie dagen achter elkaar trainen en dan één dag rusten. Deze cyclus herhaalt zich steeds.

Het probleem van deze cyclus is dat het niet praktisch is voor de meeste mensen. Zij hebben bijvoorbeeld andere prioriteiten zoals werk, gezin of andere hobby’s waardoor een vast schema belangrijk is. Ons advies is om maximaal vijf dagen achter elkaar te trainen of als je vaker traint een dag tussendoor wat rustiger aan te doen. Minstens één volledige rustdag zou je wekelijks in je agenda moeten plannen.

Soort rustdag
Optie één voor een rustdag is mijn persoonlijke favoriet, namelijk helemaal niets doen. Blijf weg uit de box, vermijd elke vorm van trainen en ga lekker ontspannen. De “Netflix & chill” sessies waarbij je languit in je pyjama op de bank hangt, zijn daarvoor perfect. Wie weet ga je een stapje verder en breng je de gehele dag door in een wellness resort. Een andere invulling van deze dag kan zijn om je boodschappen voor de aankomende week te doen en je maaltijden alvast voor te bereiden. Zo staat niets je meer in de weg om je doel te bereiken.

De tweede optie is een actieve rustdag. Deze is perfecte voor alle beweging junkies die niet stil kunnen zitten. Rustig bewegen kan namelijk helpen om het herstel te bevorderen. Ga een lang stuk wandelenen, leer een nieuwe sport of ga werken in de tuin. Een andere goede invulling is om een vaardigheid te oefenen die je minder goed kan. Bijvoorbeeld werken aan de techniek van je snatch of het doen van progressies voor de muscle-up. Op die manier maak je optimaal gebruik je rustdag. Geen verspilling van kostbare trainingstijd voor jou.

Welke optie je ook kiest en hoe vaak je ook rust, laat het duidelijk zijn dat het belangrijk is dat je het verwerkt in je schema. Niemand kan oneindig hard blijven trainen en de mensen die dat wel proberen komen zichzelf vanzelf tegen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.