15 februari 2017: Fouten maken moed!

Workout of the day (WOD)
For time:
500 Cal Assault bike
* In teams van vier. Eén persoon werkt, de rest rust.

Challenge of the month – Februari
Met de hele box:
Zoveel mogelijk burpees

Terug van weg geweest, een blogpost van onze mental coach Pauline. Fouten maken mag best en Pauline legt je vandaag uit waarom dat je kan helpen verder te komen. Beter nog, fouten maken moed. 

Vorige week hoorde ik op de radio een gesprek over een boek met een onderwerp wat me zeer aansprak en waarvan ik de titel briljant bedacht vond; “Fouten maken moed!” Wat mij betreft klopt dit als een bus. En nee inderdaad, moed met een ‘d’ is normaal een typefout maar in dit geval klopt het wel aangezien het woord nu afgeleid is van ‘moedig’ en niet van ‘moeten’. Het is namelijk dapper en moedig om risico’s te nemen, dingen uit te proberen en fouten te mogen maken.

In het dagelijks leven kan dit je leidraad zijn maar zeker in Crossfit komt dit tot zijn recht, wat je vervolgens weer kunt meenemen als voorbeeld in alles wat je daarbuiten doet. Eerlijk gezegd ben ik zelf hierin het slechtste voorbeeld aangezien ik nogal perfectionistisch ben en daarnaast mijn eigen kunnen altijd te laag in schat. Misschien herken je dit wel bijvoorbeeld als je aan het trainen bent:

  • van tevoren als je de WOD ziet; “oh jee, ik geloof niet dat ik dit kan” of “he gatver, die-en-die oefening, daar ben ik helemaal niet goed in dat wordt helemaal niks”.
  • tijdens het trainen; “pffff, dit is al best zwaar, laat ik er maar geen gewicht bij doen”, “ik pak maar niet de rx anders ben ik weer als laatste klaar of heb ik minder rondes”.
  • “Laat ik me maar niet inschrijven voor de Open want ik train nog niet zo lang of ik ben niet zo goed”

Eigenlijk jammer he, vind je niet? Achteraf vind ik dat namelijk altijd wel. Meestal valt het namelijk mee en houd ik het gewoon vol. Zonde dat ik het niet geprobeerd heb, dan had ik namelijk beter geweten waar ik sta en wat ik aan kan. Het geeft gewoon een goed gevoel als het wel lukt.

Hetzelfde geld voor uitdagingen in je werk of bij andere dagelijkse dingen. Als je het niet probeert dan weet je het niet of laat je leuke dingen aan je voorbijgaan. Natuurlijk kun je een fout maken als je je op je werk aanmeldt voor dat nieuwe project en natuurlijk kun je zakken als je het examen van die cursus gaat doen. Natuurlijk ga je kapot als je op vakantie toch die lange hiking in de bergen gaat doen en natuurlijk is er een risico als je besluit van baan te wisselen of als je besluit voor jezelf te gaan beginnen. Maar wat dan nog? Wie zegt dat fouten niet hersteld kunnen worden?  En tegen een ander zeg je toch ook “fouten maken is menselijk” of “ach, je hebt het tenminste geprobeerd”? Waarom zeg je dat dan niet tegen jezelf?

Met andere woorden: gewoon proberen, probeer die oefening, gooi wat extra gewicht op je barbell. Ga de uitdaging aan met jezelf en je eigen kunnen en maak je niet zo druk als het mis gegaan is of als het anders is gelopen dan je had verwacht. Daar leer je dan ook weer van en dat neem je weer mee bij de volgende keer.

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.” – Samuel Beckett

Als je het lastig vinden om fouten te maken, jezelf uit te dagen op wat voor gebied dan ook en je kunt wat mentale ondersteuning gebruiken dan kan ik je ook altijd op weg helpen. Spreek me aan in de box of stuur een mail naar info@reebokcrossfitalmere.nl. Een kennismaking/intake is altijd gratis en vrijblijvend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.