14 juni 2017: Hoeveel water moet je drinken?

Workout of the day (WOD)
For time:
200 Double-unders
100 Dumbbell squat snatch, 22,5kg/15kg
200 Double-unders

Challenge of the month – Juni
Met de hele box:
10 uur Handstand hold

Tot nu toe zijn wij al getuigen geweest van een aantal mooie dagen in 2017 waar de temperatuur boven de 25 graden kwam. Hopelijk zien wij dat vaker deze zomer. Trainen met warm weer kan wel zorgen voor problemen als je niet oplet dat je voldoende drinkt. 

Met het warme weer zweet je meer dan je normaal doet tijdens het trainen. Daardoor verliest je lichaam veel vocht. Wordt dit niet op tijd aangevuld kan het leiden tot een vermindering in prestaties, duizeligheid of hoofdpijn. In extreme gevallen kun je zelfs te maken hebben met uitdroging, wat kan leiden tot de dood.

Om dit te voorkomen werd er vroeger altijd geadviseerd om een x aantal liter of glazen te drinken. Een ander vaak gehoorde uitspraak is dat je moet drinken voordat je dorst hebt. Want als je dorst hebt, dan zou het al te laat zijn.

Echter is er recent veel onderzoek gedaan naar vochtinname, prestaties, hitte en de gevaren van tekorten. Daaruit is gebleken dat een extreem hoge vochtinname juist kan leiden tot aandoeningen zoals hyponatremia, wat ook de dood tot gevolgd heeft. Je ziet dit veel bij marathons of topsporters die in de hitte trainen. Lichte dehydratie blijkt echter goed te zijn voor je prestaties en zou geen probleem moeten vormen.

Conclusie? Het systeem dat je lichaam heeft om uitdroging tegen te gaan werkt prima. Als je dorst hebt zorg dan dat je drinkt. Meer hoef je niet te doen. Drinken tijdens een workout is zonde van je tijd. Zorg dat je het doet voordat je komt, bij een warming-up of na de workout. Je overleeft het echt wel als je jouw bidon even aan de kant laat staan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.