14 april 2017: Wat te doen op een rustdag

Workout of the day (WOD)
“Joshie”
3 rounds for time of:
21 Dumbbell squat snatch (right arm), 17,5kg/12,5kg
21 L Pull-ups
21 Dumbbell squat snatch (left arm), 17,5kg/12,5kg
21 L Pull-ups

Challenge of the month – April
Met de hele box:
1.500.000m Run

Vorig week las je op onze blog hoe de perfecte dag eruit ziet volgens Kelly Starrett, de man achter alle mobility oefeningen die wij in de lessen doen. Dat deed mijn denken aan een ander belangrijk onderwerp: rustdagen. Zeker voor de fanatiekelingen onder ons is het belangrijk om deze in ons schema te verwerken. Rust houden is van belang om je intensiteit en de volume van je trainingen te optimaliseren. In de blog van vandaag lees je hoe vaak je een rustdag moet nemen en wat voor opties er zijn. 

Frequentie
“Maar ik wil helemaal niet rusten coach!?”. Hoe fit je ook denkt te zijn, iedereen heeft rustdagen nodig. Zeker als je vijf tot zes keer per week traint. Het nemen van een rustdag zorgt ervoor dat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen, voorkomt blessures en geeft je nieuwe energie om er weer hard tegenaan te gaan. Als je dat begrijpt is de volgende vraag natuurlijk: hoe vaak moet dat dan?

Toen coach Glassman, CEO en oprichter van de CrossFit methode, aan het experimenteren was met zijn programma kwam hij erachter dat zijn atleten na drie dagen toe waren aan een rustdag. Zij konden niet meer dezelfde intensiteit geven als die zij in de dagen daarvoor konden. CrossFit.com volgt om die reden een schema waarbij mensen drie dagen achter elkaar trainen en dan één dag rusten. Deze cyclus herhaalt zich steeds.

Het probleem van deze cyclus is dat het niet praktisch is voor de meeste mensen. Zij hebben bijvoorbeeld andere prioriteiten zoals werk, gezin of andere hobby’s waardoor een vast schema belangrijk is. Ons advies is om maximaal vijf dagen achter elkaar te trainen of als je vaker traint een dag tussendoor wat rustiger aan te doen. Minstens één volledige rustdag zou je wekelijks in je agenda moeten plannen.

Soort rustdag
Optie één voor een rustdag is mijn persoonlijke favoriet, namelijk helemaal niets doen. Blijf weg uit de box, vermijd elke vorm van trainen en ga lekker ontspannen. De “Netflix & chill” sessies waarbij je languit in je pyjama op de bank hangt zijn daarvoor perfect. Wie weet ga je een stapje verder en breng je de gehele dag door in een wellness resort. Een andere invulling van deze dag kan zijn om je boodschappen voor de aankomende week te doen en je maaltijden alvast voor te bereiden. Zo staat niets je meer in de weg om je doel te bereiken.

De tweede optie is een actieve rustdag. Deze is perfecte voor alle beweging junkies die niet stil kunnen zitten. Rustig bewegen kan namelijk helpen om het herstel te bevorderen. Ga een lang stuk wandelenen, leer een nieuwe sport of ga werken in de tuin. Een andere goede invulling is om een vaardigheid te oefenen die je minder goed kan. Bijvoorbeeld werken aan de techniek van je snatch of het doen van progressies voor de muscle-up. Op die manier maak je optimaal gebruik je rustdag. Geen verspilling van kostbare trainingstijd voor jou.

Welke optie je ook kiest en hoe vaak je ook rust, laat het duidelijk zijn dat het belangrijk is dat je het verwerkt in je schema. Niemand kan oneindig hard blijven trainen en de mensen die dat wel proberen komen zichzelf vanzelf tegen. Maak meteen gebruik van deze kennis. Met Pasen zijn wij minder vaak open dan je gewend bent. De ideale kans om een goede rustdag in te plannen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.