12 oktober 2016: Twee dagen in het teken van gymnastics

Workout of the day (WOD)
“Jackie”
For time:
1000m Row
50 Thrusters, 20kg/15kg
30 Pull-ups

Challenge of the month – Oktober
Met de hele box:
Zoveel mogelijk meters sandbag carry

Afgelopen weekend heb ik de CrossFit Gymnastics Course gedaan. Met een groep van 25 deelnemers, onder leiding van Elaine en Nathan, gingen we twee volledige dagen aan de slag met onze gymnastic skills. Klik op “lees meer” om een verslag te lezen van mijn belevingen tijdens het weekend. 

Zaterdag begonnen we de dag met een kort maar krachtige intro over welke soorten gymnastics er zijn, wat het is, waarom we het doen, waarbij het ons helpt en hoe we elkaar erin kunnen helpen. Na een goede warm-up, wat stretches en line drills (als jullie denken dat onze inch-worm erg is…) waren we klaar voor de eerste skill, de pistol. Na wat progressies hiervoor te hebben doorgenomen, gingen we door naar de hollow/arch. Bij alle gymnastics bewegingen wil je altijd alles goed aanspannen, dus de hollow en arch zijn echt een belangrijke basis hierin. Ook hiervan heb je weer verschillende varianten die we natuurlijk ook weer hebben doorgenomen en geoefend. Toen we eenmaal klaar waren op de grond, gingen we naar het rek. We begonnen bij een beat swing (kipping swing) en gingen daar vanuit naar de pull-up. Eerst de strict (chest-to-bar) pull-up toen de kipping pull-up en daarna gingen we door naar de strict toes-to-bar/knees 2 elbow en ook de kipping varianten hiervan. De hele course door roepen ze dat het heel belangrijk is om eerst alle bewegingen strict te kunnen, want als je dit niet kan is je lichaam veel meer blessuregevoelig en kan je er, door teveel stress op je schouders, nare blessures aan overhouden. Na nog wat moeilijkere skills door te hebben genomen (windshield wipers, ice cream scoopers, around the words, dragon flags) gingen we door naar de ringen. We begonnen hier met (halve) skin the cats. Deze beweging kan best gevaarlijk zijn, want je brengt jezelf in een best lastige positie. Vandaar dat we niet de hele beweging deden, maar de helft. Hierna gingen we progressies doen voor de back en front lever. Man, wat is dit zwaar! Niet te doen.. Haha!

Door naar zondag. We begonnen bij het whiteboard met een stukje theorie over programmering. Ze hebben hier niet heel veel tijd ingestoken, omdat we in CrossFit al best veel tijd aan gymnastics besteden en dus niet veel aan extra programmering hierin nodig hebben. Wat ze vooral meegeven is dat als je aan een bepaalde skill aan het werken bent, je vooral veel geduld moet hebben en veel plezier moet hebben in het proces ernaartoe. Je gaat iets niet ineens de volgende dag kunnen na het één keer geoefend te hebben, so enjoy and be patient! Na deze knowledge bombs gingen we weer aan de slag met nieuwe skills. Na weer een heerlijke warm-up en wat stretches gingen we als eerst naar de ringen. Ring push-ups en wat moeilijkere variaties hierop. Daarna de ringen iets hoger gehangen voor L-sits, V-sits, iron crosses en ring dips (zweten!!). Na deze doorgenomen te hebben in hele kleine stapjes, gingen we naar de muscle-up. Eerst de progressies in de lage ringen en toen door naar de hoge ringen. Eerst naar de strict muscle-up en toen door naar de kipping muscle-up. Hoe moeilijk wij deze beweging ook vinden en hoe een grote skill het ook in CrossFit is, voor gymnasts is het eigenlijk “gewoon” een manier om in de ringen te komen… (pfffffff) Oke, door naar de volgende. Handstands! Ook iets wat ik superleuk vind om te doen. We begonnen met de headstand, toen door naar de handstand, strict handstand push-ups en verschillende progressies hiervoor. Als laatst van deze dag en van het hele weekend gingen we planches en nog wat bewegingen op de parallettes doornemen. Iedereen was ondertussen ook aardig moe, want zo’n heel weekend je buik aanspannen is aardig vermoeiend.

Met deze laatste beweging sloten we het weekend af. Het was een super leerzaam weekend met veel knowledge bombs en ik kan niet wachten om jullie dit allemaal aan te leren en te vertellen. Als jullie vragen hebben over iets, mogen jullie altijd naar me toekomen in de box. Jullie zullen ook zeker weer wat nieuwe stretches en progressies gaan tegenkomen in de aankomende programmering. So be prepared for some real good inch-worms! 😉

Oja, dit weekend is de CrossFit Gymnastics Level 2 in Amsterdam en om het in één keer goed te doen, ga ik ook deze course doen. Hier ga ik wat meer advanced gymnastics movements leren, dus voor de wat verdere gymnasts in de box.. Be prepared for some skills!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.