6 januari 2017: Goede voornemens vs. doelen
Workout of the day (WOD)
20 min AMRAP of:
10 Strict handstand push-ups
20 Strict pull-ups
30 Pistols, alternating
Challenge of the month – Januari
Met de hele box:
Zoveel mogelijk Air Squats
Pauline maakt onderdeel uit van het team van Reebok CrossFit Almere als mental coach. Zij kan jou helpen fitter, gezonder en sterker te worden door op het mentale vlak met je aan de slag te gaan. Geregeld schrijft zij blogpost voor onze website en ook ditmaal heeft zij weer een goede boodschap voor jullie. Wil je meer weten over de diensten van Pauline? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
De december-feestmaand is weer voorbij, de kerstspullen zitten alweer in de doos en daar zijn ze weer: de goede voornemens voor het nieuwe jaar! Het zijn er veel; afvallen (met stip op nummer 1), stoppen met roken, gezonder leven, minder stress, meer bewegen, etc. Maar hoe zit het daar nu eigenlijk mee? Werkt het? Hou je het vol? Wat levert het je op? Persoonlijk denk ik alleen een hoop frustratie, maar er is inmiddels ook uit allerlei onderzoeken gebleken dat goede voornemens niet echt zoden aan de dijk zetten. Het internet zegt dat vier op de vijf mensen het nieuwe jaar beginnen met goede voornemens en dat daarvan 92% mislukt. Hoe komt dat? Je begint enthousiast, je wil het echt, maar voor dat je het weet is de eerste week voorbij en zit je alweer met je dikke sokken op de bank je op te winden over die vervelende manager en leeg je een zak chips of is die chocoladereep ineens toch op. Misschien heb je wat aan de tips in deze blogpost.
TIP 1
Ten eerste denk ik dat het moment om aan een goed voornemen te beginnen (vanaf 1 januari in het nieuwe jaar) niet de allerbeste is. De decembermaand wordt door de meeste mensen ervaren als een van de stress volste periodes van het jaar (net als de vakantie, gek genoeg), we moeten dan al zoveel, er ligt zoveel druk op die maand, dat het niet handig is om dan gelijk in januari te beginnen met onszelf opnieuw druk op te leggen. Als je nu eerst het jaar eens begint met lekker uitrusten, gewoon weer in je normale ritme van werk en leven komen en tegelijkertijd (als je toch lekker met die dikke sokken aan op de bank zit) bedenken wat je nu echt heel graag zou willen en met name; WAAROM? Pas als je dit zeker weet begin je. Als dat 1 februari is, so what!?
TIP 2
Gooi dat hele principe ‘Goede voornemen’ eens overboord en probeer in plaats daarvan een ‘doel’ te stellen. Een goed voornemen is redelijk abstract – ik wil afvallen, ja maar hoe, hoeveel en in welke tijd? Op die manier kun je met niemand afspraken maken, laat staan met je zelf. Een doel is veel concreter, aan een doel hangt een plan vast. Een doel is meestal SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) en in ieder geval is het best handig om je doel SMART te maken. Schrijf dus heel simpel een plan uit wat je wil, hoe je dat wil doen, bedenk of het haalbaar en realistisch is hang er een deadline aan. Dit soort dingen doe je vaak in je werk al, dus waarom niet met iets wat over jezelf gaat. Maak in dit geval niet een afspraak met je werkgever of opdrachtgever maar met jezelf.
TIP 3
Hou je doel simpel, realistisch en haalbaar. Maar vooral leuk! Met een gezin en een drukke baan vier x per week sporten is misschien niet echt haalbaar. Na twintig jaar roken ermee stoppen en denken dat je na twee weken al niet meer naar een sigaret verlangd is niet erg realistisch. De rest van je leven gezond eten en op elk feestje een stukje taart of een wijntje afslaan is een vreselijk doel, en heel ongezellig. Bedenk wat voor jou te doen is, leg jezelf niets op wat je niet volhoudt en waar haal je voor jezelf energie uit. De kans van slagen is dan groter en de teleurstelling over jouw falen niet aanwezig. “Teleurstellingen ontstaan vanuit je eigen verwachtingen”, wordt wel eens gezegd.
TIP 4
Als je dit al zo vaak hebt geprobeerd en het is steeds niet gelukt; zoek hulp! Vraag je partner, een gezinslid, een goede vriend(in) om je te helpen, te motiveren en te ondersteunen. Ga naar de huisarts, bijvoorbeeld voor hulp bij het stoppen met roken of afvallen. Spreek een van de coaches in de box aan voor extra begeleiding over frequentie, de juiste voeding en specifieke doelen van de trainingen. Voor mentale begeleiding en ondersteuning (bijvoorbeeld met het opstellen van een doel of bijbehorend plan) kun je natuurlijk ook bij je huisarts terecht maar ik kan je ook altijd op weg helpen, je kunt me aanspreken in de box of via een e-mail naar info@reebokcrossfitalmere.nl. Een kennismaking/intake is altijd gratis en vrijblijvend.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!