13 maart 2015: Weightlifting belts: wanneer wel, wanneer niet

Workout of the day (WOD)
5 rounds for time of:
400m Run
21 Deadlifts, 85kg/60kg

Challenge of the week – week 11
Max unbroken wallball shots, 20lbs/14lbs

Je hebt ze wellicht eens gezien in de box. Iemand maakt zich klaar voor een zware lift, doet een dikke riem om zijn middel heen en maakt nog eens een grote ademhaling voor er wordt begonnen met het tillen van het gewicht. Steeds vaker krijgen wij vragen van mensen over het gebruik van weightlifting belts. Waarvoor zijn ze goed? Wanneer gebruik je er één? Welke merken zijn het best voor CrossFit? Daarnaast zie ik geregeld mensen die een belt gebruiken maar niet weten hoe ze dit correct moeten doen. Zonder de juiste techniek zijn ze vrijwel nutteloos. Ik ga in een serie van drie artikelen het gebruik van de weightlifting belts toelichten. In het artikel van vandaag lees je wanneer je het beste zo een belt kunt gebruiken en wanneer je hem beter kunt laten liggen. In de andere twee artikelen, die later verschijnen op onze blog, vertel ik je meer over het correcte gebruik en welke merken of types het meest geschikt zijn voor CrossFit. 

Er zijn een hoop verschillende meningen als het aankomt op het gebruik van een weightlifting belt. Powerlifters, gewichtheffers, bodybuilders en top CrossFit atleten lijken allemaal hun eigen mening te hebben. Er zijn zeker voordelen aan het gebruik van een belt. Zo is het uit studies gebleken dat het gebruik van de buikspieren en rugspieren toeneemt bij het correct gebruiken van een weightlifting belt. Door de extra spanning creëer je meer stabiliteit rondom je ruggenwervels. Dat zorgt er vooral voor dat je meer gewicht kunt tillen. Daarnaast helpt het om beweging van de rugwervels te voorkomen waardoor de kans op blessures kan afnemen.

Echter zitten er ook enkele nadelen aan. Alhoewel het kan helpen om blessures te voorkomen, is het belangrijkste nog altijd je techniek. Regelmatig dragen mensen een belt bij bepaalde oefeningen omdat zij last van hun rug hebben. Wat je jezelf dan moet afvragen is hoe de pijn is ontstaan. Het is namelijk goed mogelijk dat je tijdens de uitvoering van diverse bewegingen moeite hebt om je middel te stabiliseren. Dit kan komen doordat je niet bewust bent van hoe je dit moet doen of omdat je tekortkomingen hebt in je flexibiliteit. Het gebruik van een belt lost dit niet ineens op. Het gaat je pijn dan ook niet verhelpen of meer pijn voorkomen. Werk eerst aan je techniek en flexibiliteit zodat je tijdens de oefeningen je lichaam op de juiste manier belast. Als je nog minder trainingservaring hebt (je weet niet wat je maximaal kunt tillen) is het daarnaast slim om eerst enige tijd zonder belt te trainen. Dit helpt je om de correcte techniek aan te leren en te begrijpen wat het inhoud om zware gewichten te tillen.

Tevens moet je jezelf afvragen wat het doel is van je training. Wil je algemeen fit zijn en klaar zijn voor de uitdagingen in het echte leven? Ben je bijvoorbeeld politieman, brandweerman of stratenmaker? Dan is het wellicht slim om wat vaker zonder een belt te trainen. Dat zorgt ervoor dat je ook in situaties waarin je geen belt kunt gebruiken weet hoe het voelt om je “core” te belasten. Als je altijd, zelfs met lichtere gewichten, een belt gaat gebruiken kun je er afhankelijk van worden. Ik raad je dan ook aan om soms zonder te trainen. Als het je doel is om een competitieve CrossFit atleet te zijn is dat al helemaal slim. Niet in elke workout is een belt namelijk even handig. Bijvoorbeeld als je naast het liften ook nog moet rennen, springen of jezelf optrekken. Daarom moet je ook zonder een belt nog steeds efficiënt kunnen bewegen.

Zoals je kunt lezen kan een belt je zeker helpen om beter te presteren. Het is echter niet zo dat je blessures drastisch kunt voorkomen of dat het altijd slim is om te trainen met een weightlifting belt. Tot slot heb ik voor jullie hieronder in een klein overzicht gezet wanneer je het beste wel of niet een belt kunt gebruiken. Mocht je nog vragen laat het dan weten in de reacties, stuur mij een mail via w.cloos@reebokcrossfitalmere.nl of spreek mij aan in de box.

Wanneer wel:

  • Als je voor een maximaal gewicht gaat
  • Je de oefening zonder belt correct kunt uitvoeren
  • Conditionele workouts met extreem zware gewichten
  • Je weet hoe je een belt correct moet gebruiken

Wanneer niet:

  • Als je met licht tot middelmatig gewicht traint
  • Je niet in staat bent om je middel te stabiliseren zonder het gebruik van een riem
  • Je nog weinig ervaring hebt met het tillen van zware gewichten
  • Je alleen met een riem goed kunt presteren
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.